Az idei viharszezon jelentősen drágábbnak bizonyult a biztosítók számára

Védje otthonát!A 2022-es viharszezon eddigi átlagkára 20-40 százalékkal meghaladta az elmúlt évekét. Az idei év erősen indult viharkárok tekintetében, a május-augusztusi hónapokban azonban jelentős volt a visszaesés. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2010 óta összesíti e 4 hónap káradatait, idén erre az időszakra vonatkozóan az alábbiakat közölte.

A május-augusztusi viharszezonban viszonylag kevés kárbejelentés történt a kedvező időjárásnak köszönhetően, azonban a korábbi éveknél jóval magasabb átlagos kifizetés történt. Májusban és júniusban, azaz a viharszezon felénél 39 ezer bejelentésnél 4,6 milliárdos kárösszeget állapítottak meg, ami jelentősen meghaladta a 2021-es rekordév időarányos káradatait. (Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben, stb. keletkezett rongálódások.)

Már évek óta kiszámíthatatlan az időjárás, így elkerülhetetlen, hogy rendelkezzünk otthonbiztosítással, ha óvni szeretnénk ingatlanunkat és a benne lévő értékeinket. Idén az eddigi legsúlyosabbnak vélt vihar például a viharszezont megelőzően, 2022. január 30-án csapott le. Ebben az évben összesen huszonhétezer bejelentés történt országszerte, ami közel hárommilliárd forintjába került a biztosítóknak.

Az elmúlt négy hónapban május végén pusztítottak a legkomolyabb viharok. Volt olyan károsult, aki még az előző vihar okozta károkból állította helyre ingatlanját, amikor egy újabb vihar miatt ismét kénytelen volt megtenni a következő bejelentést. 

Idén is feltűnően sok volt a tetőbeázás, valamint a jégkár is. A legújabb adatokból kiolvasható, hogy némileg kevesebb bejelentésre, nagyobb összeget fizetnek ki a biztosítók. Mit jelent ez a gyakorlatban? A viharok miatti átlagos kártérítés drágább lett a biztosítók számára, azaz ha kár keletkezik, akkor általában nem kisebb helyreállításokra van szükség, hanem jóval nagyobb rekonstrukciókra, akár szerkezeti újraépítésekre. A százhúszezer forint feletti átlagkár húsz-negyven százalékkal haladja meg az elmúlt években mért adatokat.  Mindez jól mutatja egyrészt a viharok intenzitását, másrészt a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeket is. 

Ha még bizonytalan, hogy érdemes-e az otthonára vagy a nyaralójára otthonbiztosítást kötni, akkor ne várjon tovább. Védje otthonát a kiszámíthatatlan időjárással szemben és kössön biztosítást, akár percek alatt ONLINE: Eurorisk.Hu - Lakásbiztosítás díjszámítás



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft